Böcker på gång: Alla kan göra en insats för klimatet med bokashimetoden

"Stora boken om Bokashi" släpps 2 maj.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Leopard förlag.

De senaste åren har intresset för så kallad bokashikompostering ökat markant i Sverige, något som synts inte minst i böckernas värld. I dag går det att läsa om fenomenet bland annat i Stefan Sundströms Stefans lilla svarta – bokashi, biokol och bakterier (Leopard förlag), i Peter Streijfferts Bokashi – för en bättre jord (Blue publishing) i Sara Bäckmos Hållbar odling i skillnadens trädgård (Polaris fakta) samt i Lena Granefelt och Bella Lindes Rätt ur jorden – handbok i självhushållning (Ordfront förlag).

Nu i maj kommer dock vad som sägs vara ”den första kompletta boken på svenska” i ämnet. Det är Jenny Harlen, Malin Sairio och Emma Stille som tillsammans har skrivit Stora boken om Bokashi (Leopard förlag).

På förlagets hemsida finns ett smakprov från boken att ta del av. Och här går det också att läsa mer om bokashimetoden och hur man genom den på ett enkelt sätt enligt författarna kan bli ”delaktig i processen att minska växthusgaser, binda kol i jorden och bygga fantastiska odlingsjordar”.