Internationell bokjätte sätter upp nya klimatmål

HarperCollins Publishers, ett av världens största bokförlag, vill nästa år bli klimatneutralt sett till de egna direkta utsläppen.

Foto: Anders Hellberg

För drygt ett år sedan gick Natur & Kultur ut med nyheten att man blivit Sveriges första klimatneutrala bokförlag, detta efter att man börjat kompensera för de direkta och indirekta utsläpp som förlaget ger upphov till men ännu inte lyckats bli av med.

Bonnierförlagen hängde snabbt på och meddelade att man siktar på att bli klimatneutrala från och med i år.

Ja den pågående klimatkrisen har förstås satt sina spår också hos bokbranschen. Allt fler förlag sätter nu upp antingen nya eller skärpta klimatmål för sin verksamhet, och det gäller även internationellt.

Senast ut är HarperCollins Publishers. I förra veckan meddelade den internationella bokjätten – som även har verksamhet i Norden – att förlaget redan nästa år ska vara klimatneutralt sett till de egna direkta utsläppen. Därefter blir det fokus framför allt på indirekt klimatpåverkan från el- och energiförbrukningen. Exakt hur det här arbetet ska gå till är ännu inte klart, men en konsultbyrå har tagits in som nu ska utveckla och implementera effektiva hållbarhetsstrategier och mål.