”En bok som inte bara hänför – den inspirerar och väcker hopp”

Klart att "Papua" blir Årets Pandabok 2022.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Votum förlag.

Papua – Bland paradisfåglar och djävulsrockor (Votum förlag), har blivit utsedd till Årets Pandabok 2022. Bakom boken står Staffan Widstrand och Magnus Lundgren, som båda jobbar som naturfotografer, författare och föreläsare.

Världsnaturfonden WWF instiftade utmärkelsen Årets Pandabok i början av 1970-talet. Tanken är att belöna ”årets bästa naturskildring i ord och bild”. Det är dock inget pengapris det handlar om, men WWF köper in cirka 10 000 exemplar av vinnarboken, som sedan erbjuds WWF:s stödjande supportrar och WWF Vänner.

I år löd juryns motivering bland annat att ”Papua presenterar bilder med sådan känsla och kvalitet att naturfotografi upphöjs till konst”, samt även att det här är ”en bok som inte bara hänför – den inspirerar och väcker hopp”. 

WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind kommenterar valet av bok så här på Twitter: