Jonas Sjöstedt: ”Det finns för mycket fegisar i klimatdebatten”

Den före detta vänsterpartiledaren var med på Jens Holms release av nya boken "Pandemin som möjlighet" - en bok han gillade.

Foto: Jessica Segerberg

I förra veckan arrangerade Sjösala förlag en digital releasefest för Jens Holms nya bok Pandemin som möjlighet.

Jens Holm är till vardags miljö- och klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Men nu är det alltså som författare han är aktuell.

En av dem som deltog under förra veckans bokrelease var ingen mindre än Jonas Sjöstedt, som ringde upp på telefon från Hanoi där han numera bor med sin familj.

Sjöstedt hade då själv fått läsa boken innan samtalet, och han sa bland annat att han, precis som Jens Holm, önskade att världen nu kunde visa samma handlingskraft inför klimatkrisen som inför pandemin.

– Kan man möta pandemin med kraft och med globalt samarbete, ja då kan man möta klimatfrågan med det också.

Jonas Sjöstedt sa vidare att klimatdiskussionen måste börja handla mer om vad vi kan göra rent konkret för att få ned utsläppen av växthusgaser. Något han också menade att boken tog upp många bra exempel på.

– Det finns för mycket fegisar i klimatdebatten, men Jens tillhör inte dem, och det är jag väldigt tacksam över.


Den före detta vänsterpartiledaren är faktiskt även han bokaktuell, vilket Bokdjuret rapporterat om tidigare. I slutet av augusti släpps Allt kommer att bli bra (Albert Bonniers Förlag), som Jonas Sjöstedt skrivit tillsammans med sin tidigare pressekreterare Jessica Nordh.