Har bokbranschen börjat steppa upp i miljö- och klimatfrågorna?

Flera saker tyder ändå på det.

Foto: Christian Åslund / Greenpeace

Det har börjat röra på sig en del i bokbranschen när det gäller miljö- och klimatfrågorna.

Exempelvis i september förra året gick Natur & Kultur ut med nyheten att de blivit Sveriges första klimatneutrala bokförlag, detta genom att ha börjat kompensera för de utsläpp som de ännu inte lyckats bli av med (något Bokdjuret skrev om här).

Nu i veckan rapporterade också tidningen Svensk Bokhandel om att Bonnierförlagen verkar vilja hänga på denna trend. Deras nya miljömål innebär att hela förlagsgruppen ska vara klimatneutral från och med i år, och att man dessutom avser att minska utsläppen med 25 procent till år 2025.


Men det är inte bara klimatfrågan som engagerar. Även behovet av att lyckas värna den biologiska mångfalden ser ut att bli en allt viktigare fråga för branschen att hantera framöver.

I går gick exempelvis elva författare, tecknare och intellektuella samman i ett upprop då de vill att ”bokbranschen säkerställer att pappersmassan som blir boksidor inte kommer från skyddsvärd skog”. Det hela presenterades i form av en debattartikel på Expressens kultursidor, och här går det bland annat också att läsa:

Bokbranschen är minst sagt papperstung. Därför måste vi bokskapare ta situationen på allvar. Det kan vi göra genom att försäkra oss om att våra böcker trycks på papper som garanterar ett hållbart skogsbruk. 

För att detta ska kunna ske, skriver undertecknarna, så behövs två saker: ”värdefulla naturskogar måste få formellt skydd och FSC-märkningens regler måste skärpas och efterlevas”.


Det är ingen slump heller att tidningen Författaren hade ett längre reportage förra året om just ”böckerna och klimatet”, där hela frågeställningen för artikeln löd: ”I klimatkrisens tid – hur pass miljövänlig är egentligen bokbranschen?”

Och som en av de intervjuade säger i detta reportage:

– Det är helt klart så att medvetenheten har höjts kraftigt på senare år. 


En annan positiv sak är att suget efter böcker som handlar om olika miljö- och klimatfrågor verkar öka för varje år som går, och att det även finns många duktiga författare som är redo att ta sig an dessa ämnen. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade i förra veckan om situationen i USA, och kunde då konstatera:

As the warming world faces raging forest fires, rising seas and increasingly erratic weather, the United States has seen a boom in books about climate change. The annual number of new U.S. titles has grown from 19 in 2010 to 434 in 2020 (…).


En annan intressant och dagsaktuell nyhet på området är att förlagsjätten Penguin har en helt ny bokserie på gång som man kallar för Green ideas. Sammanlagt 20 kortare böcker kommer ingå i serien som släpps i slutet av augusti i år. Och bland författarna märks inga mindre än Greta Thunberg, George Monbiot, Naomi Klein, Bill McKibben, Rachel Carson och Arne Næss.


Slutligen är det förstås också roligt att intresset för Bokdjuret har varit stort ända sedan starten i oktober. Bland annat kunde vi nyligen passera 1 000 följare på Instagram. Och nya böcker att recensera råder det än så länge heller ingen brist på, vilket många av de svenska förlagen vänligt nog har sett till, genom att skicka över nyutkomna exemplar.