”Flera betydande böcker om uppvärmningen publiceras denna vinter”

Kan kopplas till installationen av en ny president, menar den amerikanske författaren David Wallace-Wells.

Foto: Falk Heller / Greenpeace

Expressen publicerar i dag en längre text översatt till svenska, skriven av journalisten och författaren David Wallace-Wells.

Detta grepp har Expressen prövat på tidigare. 2017 hade man en liknande text av David Wallace-Wells under rubriken: Det är värre än du tror – åtta sätt jorden kan gå under på.

Denna gång är det dock en något mer optimistisk ton, nämligen: Tre skäl att känna hopp om klimatet.

David Wallace-Wells, som 2019 gav ut boken Den obeboeliga planeten (Albert Bonniers Förlag), skriver nu bland annat att ”även om Biden knappast var miljörörelsens förstahandsval så signalerar hans seger det definitiva slutet på förnekelsens tidevarv och sannolikt en början på en ny era av klimatrealism”.

Att Joe Biden är ny president i Vita huset innebär också enligt David Wallace-Wells att denna vinter har sett utgivningen av flera viktiga böcker om klimatförändringarna. Så här skriver han i ett stycke som handlar om ett möte han haft med författaren Elizabeth Kolbert:

Hennes ”Under a white sky” är en av flera betydande böcker om uppvärmningen som publiceras denna vinter, förmodligen kopplat till installationen av en ny, klimatmedveten president. Men till skillnad från Michael Manns ”The new climate war” eller Bill Gates ”How to avoid a climate disaster”, markerar den ett avsevärt perspektivskifte hos författaren. Kolbert är till både sitt temperament och sin intellektuella dragning en person som vill vårda och bevara naturen. Hennes två första klimatböcker, ”The sixth extinction” (på svenska utgiven som ”Det sjätte utdöendet”) och ”Field notes from a catastrophe” är böcker som sörjer och vädjar.

Den nya boken utgår i stället från premissen att världen redan är bortom räddning: ”Människan skapar klimat utan motsvarighet, ekosystem utan motsvarighet, en hel framtid utan motsvarighet”, skriver hon. Bokens nyckelfråga är: Vilka snabblösningar kommer vi tvingas spika ihop, vilka riskfyllda påhitt kommer vi behöva överväga, medan vi halkar ner i avgrunden? Hennes ambivalenta svar är: ”Det enda svaret på kontrollförlusten är mer kontroll.”


Hela artikeln i Expressen kan läsas här.