Greta Thunberg och Michael Mann i samtal om klimatkrisen

Se hela intervjun här.

Foto: skärmdump från MSNBC

I förra veckan var Greta Thunberg och Michael Mann inbjudna till nyhetskanalen MSNBC för att prata om klimatkrisen och om vad de förväntar sig av USA:s nya president Joe Biden.

Den amerikanske meteorologiprofessorn Michael Mann – känd bland annat för att ha varit en av upphovsmännen till den berömda hockeyklubbskurvan i slutet av 90-talet (som visade att uppvärmningen på senare tid saknar motstycke i historien) – är just nu aktuell med boken: The New Climate War: The Fight to Take Back Our Planet (Public Affairs).

I intervjun säger Michael Mann att Joe Biden glädjande nog prioriterade klimatkrisen under hela sin valkampanj. Presidenten har nu därför ett starkt mandat att agera i klimatfrågan. Och han har också under sina första dagar i Vita huset gjort klart att han avser följa upp på sina löften.

Greta Thunberg påpekar å sin sida under samtalet att det förstås är välkommet som ett första steg att USA väljer att ansluta på nytt till Parisavtalet, och att det även är positivt att tonen i debatten har förändrats i och med Donald Trumps avgång. Men hon är också tydlig med att det är för tidigt att dra några egentliga slutsatser eftersom det stora jobbet med att minska utsläppen återstår. Och därför är det viktigt, menar Greta Thunberg vidare, att resten av samhället fortsätter hålla trycket uppe och inte slår sig till ro med förhoppningen att allt nu kommer lösa sig bara för att USA har en ny president på plats.


Hela intervjun kan ses här.