Listan klar: böckerna som sålde bäst 2020

Flera av böckerna har koppling till miljö, klimat och hållbarhet.

Foto: Akademibokhandeln

Svenska förläggareföreningen och Svenska bokhandlareföreningen har nu sammanställt årets topplistor (pdf) över de bäst säljande titlarna under 2020.

I ett pressmeddelande skriver de båda föreningarna:

Generellt domineras listorna av svenska titlar, även om det också finns några översatta internationella bästsäljare med, såsom Delia Owens Där kräftorna sjunger och Barack Obamas Ett förlovat land. De allra flesta böckerna på listorna är utgivna under 2020 men också några äldre titlar finns med, som Ålevangeliet av Patrik Svensson.

Dessa tre böcker har alla uppmärksammats här på Bokdjuret tidigare. Exempelvis var statsministern nyligen ute och rekommenderade Där kräftorna sjunger, en bok som hyllats för sina naturskildringar. Boken hamnade på plats 2 i försäljningslistan över skönlitteratur, samt på plats 1 i listorna både över ljudböcker och e-böcker.

Barack Obamas Ett förlovat land recenserade vi här. Den boken hamnade på plats 4 i listan över facklitteratur.

Och Ålevangeliet, som vi skrev om här, hamnade på plats 3 över facklitteratur, plats 17 över ljudböcker samt plats 18 över e-böcker.

Med på listan över facklitteratur finns också Paul Svenssons Grönsaker A-Ö: recept och bruksanvisning (Bonnier Fakta) på plats 6. (Som vi skrev om här.) Samt även David Attenboroughs Ett liv på vår planet (Natur & Kultur) på plats 16. (Som vi recenserade här.)