Ny bok om hur miljöskadliga utsläpp och användningen av naturresurser förändrats över tid

Boken finns att ladda ned gratis som pdf.

Bildmontage. Bakgrundsfoto: Anders Hellberg. Framsida: Ratio

I går skedde en webbsänd lansering av boken Mer för mindre? Tillväxt och hållbarhet i Sverige, skriven av de båda forskarna Jonas Grafström och Christian Sandström.

I ett pressmeddelande säger Christian Sandström:

– Vad vi gör är en empirisk kartläggning. Vi adresserar den stundtals kontroversiella frågan om det är möjligt att förena ekonomisk tillväxt med hållbar utveckling, men vi har så långt det är möjligt försökt att angripa uppgiften utan att hänge oss till pessimism eller överdriven teknikoptimism.

Jonas Grafström kommenterar på samma plats:

– Alla siffror pekar förstås inte åt rätt håll. Globalt rör vi oss tyvärr allt längre bort från klimatmålet, och i en allt snabbare takt, så det finns inga skäl att slappna av i klimatfrågan. Med den här studien hoppas vi bidra till en fördjupad och faktabaserad analys, utan att för den sakens skull förminska de stora utmaningarna som finns i Sverige och världen.

Boken, som finns att ladda ned som pdf, är utgiven av forskningsinstitutet Ratio, som båda forskarna är verksamma vid.