”Vi har en kris för biologisk mångfald – men det är väldigt mycket som vi kan hjälpa till med”

Ola Jennersten är aktuell med boken Naturlycka, utsedd till Årets Pandabok av Världsnaturfonden WWF.

Ola Jennersten. Foto: Stefan Tell

Ola Jennersten, docent i zooekologi, fotograf samt en av Världsnaturfondens experter på biologisk mångfald och internationell naturvård, ligger bakom Årets Pandabok 2021: Naturlycka – vår värdefulla biologiska mångfald (Bazar Förlag).

I en film på Youtube säger Ola Jennersten:

– Boken handlar om saker som du och jag kan göra för att förbättra för växter och djur där ute i naturen. Vi har en kris för biologisk mångfald, men det är väldigt mycket som vi kan hjälpa till med.

Exempelvis alla med en egen trädgård kan vara med och göra stor skillnad, menar Ola Jennersten:

– Trädgårdar är fantastiskt. Om man tittar på en karta och slår ihop ytan av dem så är det en yta ungefär som Gotland. Och om man kan få alla ”trädgårdsmästare” att plantera insektssnälla växter, sätta upp fågelholkar och biholkar, då plötsligt får man så kallade gröna kilar mellan skogsområden och naturreservat där trädgårdarna fungerar som transportleder för växter och djur. 

Världsnaturfonden WWF instiftade utmärkelsen Årets Pandabok i början av 1970-talet. Tanken är att belöna ”årets bästa naturskildring i ord och bild”. Det är inget pengapris det handlar om, men WWF köper in cirka 10 000 exemplar av vinnarboken, som sedan erbjuds WWF:s stödjande supportrar och WWF Vänner.

***

Tips: Läs också denna intervju med Ola Jennersten på nyhetssajten Natursidan.